ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ 2)
ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΚΑΣΆνθρωποι που έζησαν πολλά χρόνια φαίνεται να οφείλουν την μακροζωία τους αλλά και την καλή ποιότητα της ζωής τους στην καθημερινή κατανάλωση μελιού, αλλά και στην καθημερινή ενασχόληση τους με τη μελισοκομία – υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων.
Ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας αναφέρει χαρακτηριστικά πως αν κατάφερε να φτάσει σε μεγάλη ηλικία, το χρωστούσε στο μέλι.
Θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως από την κυψέλη δεν βγαίνει μόνον μέλι, αλλά και οι παρακάτω ουσίες με τεράστιες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ρητινώδης ουσία που προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Oι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά προτού η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες.
Η πρόπολη έχει τη φήμη φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί, της προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα, όπως βάμμα, αλοιφή, κάψουλες.
Είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες. Μία κουταλιά γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, αποτελεί ισχυρό αντιαναιμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί τονσχηματισμό των συστατικών του αίματος. Τη γύρη μπορείτε να την προμηθευτείτε σε διάφορες μορφές. Oι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή, μπορούν να την παγώσουν και να την πουλήσουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και αφυδατωμένη, σε μορφή σκόνης, σε γυάλινα βάζα και σε αποξηραμένους κόκκους, που μπορούν να προστεθούν σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.
Κρεμώδης φυσική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. O βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα.
Ο βασιλικός πολτός:
- Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς, επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Θεωρείται ότι τονώνει την ερωτική επιθυμία.
- Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
- Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Προϊόν, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες. Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού θεωρείται ότι κάνει καλό σε όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για τον λόγο αυτό είναι ιδανικό στο να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος. Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα κλπ.) και σε πολλά καλλυντικά (κραγιόν, κρέμες κλπ.).
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε μια εναλλακτική εφαρμογή μελισσοθεραπείας ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Μια γυναίκα μιλάει για την απίστευτη εμπειρία της και λέει χαρακτηριστικά: Οι μέλισσες με θεράπευσαν από πολλαπλή σκλήρηνση»
Η Μαρίζ Πιός , καθηγήτρια γυμναστικής και πρώην μέλος της Γαλλικής Εθνικής ομάδας στη γυμναστική, μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια.
Αφού θεραπεύτηκε,αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της με τον κόσμο γράφοντας το βιβλίο: «Η μέλισσα με θεράπευσε από πολλαπλή σκλήρυνση.» Η ιστορία της προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό,μόλις κυκλοφόρησε 24 χρόνια πριν, όταν η Μαρίζ έγινε 50 χρονών, οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).
Ο γιατρός που την κούραρε, μετά από πολές εξετάσεις, ανακάλυψε την πάθησή της και πίστευε ότι η αρρώστια δεν θεραπεύεται με τα χάπια που κυκλοφορούσαν και απλώς αντί για θεραπεία θα υπήρχε επιβράδυνση της πάθησης.
“Ένιωθα σαν να μου έλεγε ο γιατρός: Καϋμένη μου κυρία δεν μπορώ να σε βοηθήσω,’’ έγραφε η Μαρίζ στην αρχή του βιβλίου της προσθέτοντας:’’Αν το λειτουργικό φάρμακο δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την ασθένειά μου με φαρμακευτική αγωγή, θα δοκιμάσω τα πάντα που η εναλλακτική ιατρική προσφέρει και πάνω από όλα τη μελισσοθεραπεία’’.
Ωστόσο,πριν αποφασίσει η Μαρίζ για μια επώδυνη θεραπεία με τσίμπημα μέλισσας,προσπάθησε να βοηθήσει τον εαυτό της με μερικές άλλες φυσικές μεθόδους.Είχε την εντύπωση ότι όλες αυτές οι θεραπείες την βοηθούσαν εν μέρει και στις μυϊκές κράμπες και στους πονοκεφάλους αλλά δυστυχώς δεν εμπόδιζαν την εξέλιξη της ασθένειας.
‘’Έψαχνα περισσότερες πληροφορίες στην εναλλακτική ιατρική,πώς θα μπορούσα να δεχτώ από επιστήμονες επαγγελματική μελισσοθεραπεία που είναι επιτυχημένη σε παγκόσμια κλίμακα και ποιός γιατρός προσπαθεί να θεραπεύσει την πολλαπλή σκλήρυνση με δηλητήριο μέλισσας.Ανακάλυψα αργότερα ότι στο Μονμπελιέ ζει και εργάζεται ο διάσημος χειρούργος και ογκολόγος , καθηγητής Ανρί Ζογιέ , που συστήνει τη χρήση μελισσοπροϊόντων και που αργότερα με βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου,χάρη στις συμβουλές του,’’γράφει η Μαρίζ Πιός .
’Έχω λάβει πρόπολη με μέλι τακτικά για 4 εβδομάδες.Άρχισα με τα τσιμπήματα της μέλισσας συστηματικά τον Ιούνη του 2005,2 φορές την εβδομάδα. Είχα ξεκινήσει να παίρνω το δηλητήριο της μέλισσας πιο πριν,το συνήθισα και το σώμα μου ήταν εντάξει με αυτό. Άρχισα μόνο με ένα τσίμπημα μέλισσας και καθώς ο καιρός περνούσε αύξανα τον αριθμό των τσιμπημάτων, μέχρι το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς,οπότε έφτασα τα 18 τσιμπήματα. Αργότερα, αύξησα τα τσιμπήματα σε 35.
Τα τελευταία μου αποτελέσματα το 2011 από τη μαγνητική εξέταση έδειξαν ότι όλες οι οργανικές κακώσεις/αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό απλώς εξαφανίστηκαν,’’λέει αυτή η γενναία γυναίκα.
Θεραπεία με εισπνοές του εσωτερικού αέρα της κυψέλης
Η μελισσοθεραπεία ήταν ήδη γνωστή από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων και μέρος αυτής της εκτενούς θεραπευτικής πρακτικής ειναι και η πρακτική της εισπνοής του αέρα του εσωτερικού της κυψέλης. Η μελισσοθεραπεία χρησιμοποιεί επίσης όλα τα παράγωγα της κυψέλης οπως πρόπολη, βασιλικό πολτό, κερί, γύρη κ.α.
Η εισπνοή της ειδικής μυρωδιάς που αναδύεται απο το εσωτερικό της κυψέλης εχει μια εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχοσωματική κατάσταση και μπορεί να λάβει χώρα απο το Απρίλιο εως τον Σεπτέμβριο. O αέρας του εσωτερικού της κυψέλης διαποτισμένος με ουσιώδη αρώματα βοηθά τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση των πιο κάτω καταστάσεων.
- Βρογχίτιδα
- Ασθμα
- Χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων
- Ευαισθησία στις λοιμώξεις
- Αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα
- Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
- Χρόνιοι πονοκέφαλοι,ημικρανίες
- Στρές
- Κατάθλιψη
Εισπνέοντας τον θερμό αέρα της κυψέλης ,μέσω μιας ειδικής αναπνευστικής μάσκας, εισάγουμε στον οργανισμό μας αυτές τις πολύτιμες ουσίες οι οποίες επιφέρουν θεραπευτικό αποτέλεσμα σε πολλές καταστάσεις.Η μελισσοθεραπεία,με φυσικό τρόπο,μας βοηθά να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα υγείας και είναι πιο πάνω απο τέλεια για παιδιά,αθλητές αλλά και ηλικιωμένους.
Φαίνεται οτι η μελισσοκομία εχει πολλά ακόμα να μας αποκαλύψει αρκεί να εχουμε τις αισθήσεις μας σε ετοιμότητα.
Με βάση τα πιο πάνω μπορούμε να φανταστούμε το όφελος στην υγεία του μελισσοκόμου που στις επιθεωρήσεις των κυψελών εισπνέει τον αέρα απο δεκάδες η και εκατοντάδες μελίσσια.Σε πολλές χώρες οπως η Σλοβενία η εισπνοή του αέρα της κυψέλης εχει ενταχθεί στο σύστημα υγείας ως θεραπευτική μέθοδος.
Το Ελληνικό μέλι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας λόγω των ιδιομορφιών της ελληνικής φύσης και του μεγάλου φυτικού πλούτου.
Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολυάριθμων αρωματικών φυτών, που δημιουργούν χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες μελιού που οφείλονται τόσο στη φυτική του προέλευση και την ιδιομορφίας του εδάφους, όσο και στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Η πλούσια χλωρίδα της και η εδαφική ποικιλομορφία, δημιουργούν ένα μοναδικό διεθνώς οικότοπο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η αφθονία άγριων αρωματικών και αυτοφυών φυτών σε συνδυασμό μεταξύ τους, έχουν σαν αποτέλεσμα το Ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει για τη διαύγεια, το χρώμα και την πλούσια γεύση του. Το εξαιρετικό άρωμα των ελληνικών μελιών έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με αναλύσεις μεγάλου αριθμού δειγμάτων.